Recension: Woodford Reserve Distiller´s Select

Idag tänkte vi återvända till märket där den här bloggen började. Ni som följt oss kanske minns att en av de första recensionerna var en ”superduper-premium-version” av Woodford Reserve. Idag tänkte vi dock ta oss en titt på lillebror, nämligen standardutgåvan av Woodford Reserve.

Strax utanför staden Versailles  ((Fransmännens närvaro/arv gör sig återigen påminnt)) i Kentucky ligger dagens destilleri som ingår i Brown-Forman koncernen. Dvs samma familj som exempelvis klassiska Jack Daniels. Produktion sägs ha varit igång sedan 1812, men det var först när spritjätten Brown-Forman köpte upp destilleriet som det gavs namnet Woodford Reserve. Döpt enligt klassisk skotsk whiskytradition efter countyt (Woodford) där det ligger.

Destilleriet ingår i den klassiska ”turistfällan” ((Kanske ett elakt ordval, vi kanske skall kalla det ”en hjälp för oss turister”.)) Kentucky bourbon trail, och är ett av de mer populära stoppen på denna rundresa. Åtminstone om vi får tro destilleriet själva. Om ni däremot svänger förbi deras hemsida kan jag förstå varför så eventuellt är fallet. Bilderna på sidan är oerhört vackra, och andas stor ”bourbonromantik”.

Men nog om destilleriet. Vad är det då vi får i glaset? Woodford Reserve Distiller Select ((Master Distiller hos Woodford Reserve heter Chris Morris, och hans namn återfinns för övrigt på flaskan)) består av 72 procent majs, 18 procent råg och 10 procent mältat korn. Drycken lagras i dryga 7 år innan den slutligen når oss konsumenter.

Smakmässigt är Woodford Reserve, på det stora hela, tämligen klassisk. De vi kan förvänta oss finns där. Däremot har denna bourbon en väldigt distinkt egenhet, vilket vi uppskattar. Personligen tycker jag mig nämligen alltid hitta doften och smaken av skumbananer.((En slags godisbit)) Vid senaste provningen var den en annan i sällskapet som kom att tänka på marsipan. Troligtvis är det den höga halten majs, som ger den något söta smak, som väcker dessa tankebanor. Rågen tycker jag skulle kunna gjort sig mer påmind. 18% borde trots allt leda till en mer tydligt kryddighet.

På det hela taget är Woodford en mycket len, lättdrucken bourbon som det är svårt att kritisera. Priset är oerhört attraktiv, och det är lätt att förstå varför det här är en av de mest populära bourbon. Personligen tycker jag den är för söt och len, och jag önskar mig gärna en något mer komplex bourbon. Sammantaget är det här dock en bra och prisvärd bourbon. En bra start för den som skall köpa sin första bourbon.

Bourbonbloggens betyg: 6.8

Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

Woodford Reserve Distiller´s Select

Woodford Reserve Distiller´s Select
7.4

Betyg

7/10

  Systembolaget

  • - Systembolaget: 399:-

  Online

  • - WhiskyExchange: 533:-

  11 Comments

  1. Brink

   Betyg

   8

   Magisk vardagsbourbon

   Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.