Recension: Maker´s Mark Cask Strength

I början av 2016 recenserade vi en av de vanligaste flaskorna bourbon du kan hittas på den svenska marknaden, nämligen Maker´s Mark. Den klassiska flaskan med den röda vaxförseglingen. Idag tar vi oss en titt på något mycket liknande. Nämligen den ”outspädda” versionen som går att hitta på diverse flygplatser m.m. Bättre eller sämre?

Att handla whiskey i en tax-free shop kan vara väldigt lurigt. Speciellt om du faller för de där ”unika” utgåvorna som bara säljs just där. Ibland har marknadsföringsmänniskorna slagit knut på sig själva enkom för att kunna sälja den där sista droppen whiskey som de hittade i en gamma tunna i fikarummet. Andra gånger, likt denna, har de som tur är endast hålla sig till mindre förändringar.

Maker´s Mark Cask Strength är visserligen en unik utgåva som säljs i mindre utgåvor, men som samtidigt faktiskt är ett svar på en önskan från många konsumenter. Enligt skolboken bör en Cask strength-version vara en mer intensiv historia än sin utspädda lillebror. Mer smak och mer alkohol (56%). Ett glas Maker´s Mark Cask Strength är således ett ganska intressant experiment för oss bourbonentusiaster. Addera exempelvis en isbit, eller två, så kan du långsamt sedan smaka dig från en Cask Strenght till en ordinarie Makers i takt med isen smälter.

Vad skall man då säga om den här flaskan? Mycket är sig självfallet likt, bara att det är mer av allt. Vanligtvis brukar vi på redaktionen älska högre alkoholhalt eftersom det många gånger just ger en mer intensiv upplevelse. Så är det visserligen i det här fallet också, men jag kan samtidigt inte sluta undra ”varför”? Varför ser den här flaskan dagens ljus? Maker´s Mark har en position som en len whiskey med ett brett användningsområde idag, och vad vill man egentligen åstadkomma med den här buteljeringen? Någonstans rör man sig ifrån sin grundidé och börjar närma sig något helt annat. Dessutom till ett högre pris. Nu finns denna whiskey i skrivandes stund inte att köpa på Systembolaget, men en snabb sökning på internet visar att en Cask Strength kostar 50% mer än sin lillebror på många ställen. Är det värt det? Knappast. Cask Strength är en bättre whiskey än ”lillebror”, men då gäller det att du springer på den till rätt pris på någon  flygplats eller tysk gränshandel.

 

Bourbonbloggens betyg: 7.4

Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget.

Maker´s Mark: Cask Strength

Maker´s Mark: Cask Strength
7.4

Betyg

7/10

  Systembolaget

  • - ?

  Online

  • - ?

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.