Recension: George Dickel no 12

Även om publiceringstakten inte riktigt varit vad vi hoppats har vi trots allt utlovat mer utav Tennessee. Den stora merparten av de bourbon-märken som når oss brukar nämligen vara producerade i Kentucky.  Grannen i söder gör dock både mycket, och stundom även bra whiskey. Idag tittar vi in tolvan från George Dickel. 

George Dickel är en av två destillerier ((Det andra är Jack Daniels)) i delstaten Tennessee som producerar whisky genom filtrering genom träkol. Den här typen av whisky är officiellt erkänd som Tennessee whiskey. Uppenbart i sammanhanget är att dessa märken ofta vill särskilja sig tydligt från bourbon från Kentucky. Dels genom att man inte använder sig av ordet ”bourbon”, samt att att man väljer att stava whisky med ”y” och inte ”ey” som är brukligt i resten av USA. Valet av stavning är en lite homage till skotsk whisky som just stavas på detta sätt.

Tennessee Whiskey har ofta en liten negativ klang eftersom den förknippas så starkt med Jack Daniels. Denne må visserligen sälja i enorma mängder, men är absolut inget du drar dig tillbaka med, och ”sippar” i biblioteket. Det som gör dagens recension lite extra kul är då det faktum att George Dickel no 12 är en mycket trevlig bekantskap, som bevisar att Tennessee faktiskt kan göra whisky.

George Dickel no 12 är storebror((lillebror heter ”no 8”)) i destilleriet George Dickels sortiment. Siffran tolv har inget med antal lagrade år att göra, även om 12:an är något längre lagrad (och med en något högre alkoholhalt) en lillebror ”8:a”. Receptet pekar på en hög koncentration av majs (84%) vilket tydligt märks genom en påtaglig sötma. Dock utan att på något sätt vara överdriven i sin framtoning. Utan att ha testat George Dickels no 8 misstänker jag att de extra åren på fat och de extra 5% alkohol troligtvis hjälpt till för att balansera upp denna whisky. Smaken är väldigt typisk bourbon med majs, vanilj, kola-toner. Här finns dock ingen större komplexitet eller kryddighet, men det är inte heller något självändamål. Tanken här är att göra en len whisky av god kvalité och det har dem onekligen lyckats väldigt väl med.

Prisnivån, som är en problematik som vi har brottats med tidigare i våra recensioner, ligger på ca 800:-. Det skall dock noteras att detta då är för en liter. Om vi räknar om det till klassisk 70 cl-flaska får vi ett pris på 562 kronor, vilket är tämligen ok. Dock finns det väldigt mycket bra bourbon i det här segmentet, men om du föredrar dina bourbons lena och fina så är George Dickel no 12 värd att slänga ett öga på.

Bourbonbloggens betyg: 7.7
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

George Dickel no 12

George Dickel no 12
7.7

Betyg

8/10

  Systembolaget

  • - 564:-

  Online

  • - 698:-

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.