Recension: Knob Creek

Hur lätt är det egentligen att lura oss konsumenter? Blir en produkt bättre för att den görs i mindre upplagor eller betecknas som ”hantverk”? Knob Creek-bourbon är ett typexempel på hur rätt marknadsföring kan styra vår upplevelse av en produkt. För visst känns det mer spännade att läsa en recension av Knob Creek än en lagrad Jim Beam? 

I slutet av 1980-talet slog sig Jim Beam ihop med National Distillers. Affären var i grund och botten ett sätt för Jim Beam att förvärva De Kuypers produkter (likörer). På köpet fick man dock en massa andra märken som egentligen inte var av något större intresse. Nu är det dock inte alltid så att flaskor enbart är intressanta på grund av sitt innehåll, utan ibland kan de även vara till hjälp när det behövs hittas på ett bra namn eller logotyper. När Jim Beam 1992 skulle namnge en ny bourbon bläddrade man helt enkelt igenom arkivet och sprang på en dryck som National Distillers en gång producerat: Knob Creek. Förutom att namnet lät bra, gick det också att härleda till Abraham Lincolns barndomshem ((Knob Creek är ursprungligen en flod/bäck där familjen Lincoln hade sitt hem.)). Ett faktum som på ett snyggt sätt gav den nya produkten en förankring i historien. Knob Creek fick helt enkelt bli namnet på, vad som från början var, Jim Breams nya 9-åriga bourbon. Kopplingen till massmarknadsprodukten Jim Beam lät man dock snabbt falla i glömska.

Vad är det då vi får i glaset? Knob Creek är lagrad på ekfat i 9 år vilket onekligen satt sin prägel på både färg och smak. Initialt kan en viss kryddighet skönjas, vilket tyder på råg fått större utrymme i receptet ((Har sett att några andra bloggare angett Knob Creek som en ”High-Rye bourbon” (dvs > 20% råg). Så tror jag dock inte är fallet. Har däremot sett uppgifter om 13% råg vilket är lättare att tro. Som vanligt är det svårt med officiella uppgifter vad gäller recepten.)). I övrigt kan vi tydligt känna andra smaker såsom ek, kola och vanilj. Den höga alkoholhalten (50%) gör sig även talande och passar väl in i sammanhanget. Det ger bourbonen en kraftfullhet som verkligen lämnar avtryck. Knob Creek är verkligen en bra bourbon.

Sedan jag testade Knob Creek för första gången har det blivit lite av en favorit som jag gärna återkommer till fler gånger. Med sitt låga pris på 464:- är den dessutom ett naturligt första steg för den som vill införskaffa en ”premiumbourbon” till sin samling. Vad gäller prisvärdhet ((I jämförelse med vad du kan hitta på systembolaget)) är den onekligen svårslagen, även om jag personligen håller Blanton´s Gold Edition aningen högre i det avseendet.

 

Bourbonbloggens betyg: 7.9
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

 

 

 

Knob Creek

Knob Creek
8.3

Betyg

8/10

  Systembolaget

  • - Systembolaget: 464:-

  Online

  • - Whiskyexchange: 500:-

  1 Comment

  1. Peter Lindmark

   Betyg

   8.6

   Överraskande på ett positivt sätt.
   En relativt mäktig upplevelse full av pondus och stamina.
   Färgen är inbjudande och djup, doften rik och den första ”kicken” är omedelbar och tveklös.
   Rik eftersmak som räcker länge.
   Knob Creek känns kompromisslös, rak och tuff.

   Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.