Recension: Blanton´s Gold Edition

Ni kanske noterade vår ”House of Cards”-artikel härom dagen? Där skrev vi om bl.a, om att huvudpersonen Frank Underwood föredrar Blanton´s framför andra märken. Vad passar då inte bättre än att denna vecka kolla in ett av destilleriets bourbon. Valet föll på deras Gold Edition.

Blanton´s är en av de få märken på marknaden där vi svenskar har det väldigt bra förspänt. Hela fyra varianter (Single Barrel, Brown Label, Gold edition, Cask Strength) finns nämligen att tillgå på systembolaget ((Vissa ligger i beställningssortmintet)) vilket är oerhört trevligt. Det andra som vi inte kan undgå att notera är att Blanton´s flaskor alltid vållar en hel del åsikter. Vissa elaka tungor brukar säga att det krävs att du är säkerhet i din manlighet med en sådan flaska på bordet. Vi på bourbonbloggen.se anser oss dock vara modernare än så i vår syn på saker och ting, och nöjer oss med att konstatera att flaskan ser ut som en korsning mellan en handgranat och en parfymflaska.

Blanton´s Gold Edition har ingen lagringstid ((Troligtvis pratar vi 6-8 år ungefär.)) noterad på flaskan, men däremot står det handskrivet på när, var och hur den är buteljerad av deras Master Blender. Han buteljerar således drycken först när han tycker att tiden är mogen. Ett tilltag som självfallet har ett uns av marknadsföring i sig, men som onekligen ger drycken en unik känsla.

Alkoholhalten på Gold Edition ligger på 51,5% vilket får anses vara högt. Ett tilltag som naturligtivs är synnerligen påtagligt men som också gör den till en oerhört potent bourbon med stor värme. Smakpaletten bjuder på vanilj, karamell, citrus/frukt och dröjer sig kvar länge.

På det hela taget är den här en mycket komplex bourbon som vi självfallet sorterar i premiumfacket. För 539:- kronor på systembolaget skulle jag säga att den är ett måste för dig som vill ha en bättre bourbon att dricka bart ((Ge f** i att blanda sådan här droppar med annat.))

Blanton´s Gold Edittion

Blanton´s Gold Edittion
8.1

Betyg

8/10

  Systembolaget

  • - 539:-

  Online

  • - Whiskeyexchange.com: 675:-

  5 Comments

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.