Recension: Elijah Craig 12 årig

Nu har vi äntligen kommit till en av recensionerna som gjordes på Bomans i Trosa, nämligen Elijah Craig 12 years.

Namnet Elijah Craig kommer från en pastor som bodde i Virginia. Han ägde ett varulager där han förvarade tunnor och en dag utsattes lagret för en förödande brand. Synd att låta tunnorna gå till spillo tyckte Elijah så han använde de brända tunnorna iallafall och upptäckte att de gav bourbonen en underbar smak och karaktär. Denna bourbon har man valt att uppkalla i hans namn för att ära hans bidrag till bourbon tillverkningen.

Tittar vi på receptet så består det av 75% majs, 13% råg, och 12% korn((Vän av ordning undrar säkert hur vi vet detta. Det gör vi inte utan lite allmän ”googling” gav sken av att sanning låg åt det här hållet)). Av de här siffrorna är det då mändgen råg som intresserar oss. Det här skulle enligt oss klassas som en ganska ”normal” nivå av råg, vilket brukar märkas av en lite komplexare smak, med tydlig kryddighet.

En annan intressant aspekt som vi pratat om tidigare på bloggen är åldersbeteckning. Som ni ser ovan var whiskyn vid provtillfället angiven som 12 år gammal. Bli inte förvånad om du stöter på flaskor med en något mer diffus beskrivningen av ålder ((Eller rättare sagt ingen ålder angiven)). Anledningen till det här är helt enkelt att efterfrågan på bourbon är såpass stor att Heaven Hill valt att frångå den tidigare lagringstiden för att istället använda fat som är 8 till 12 år gamla.  Allt för att kunna producera fler flaskor. Tråkigt, men sant.

Men om vi lägger all byråkrati och kuriosa åt sidan Vad smakar då Elijah Craig? Här har vi i min mening en mycket intressant bourbon med den typiska sötman vilken håller i sig länge och väl. Den smakar mycket, men är samtidigt god och rund i smaken, och har låg spritighet. En behaglig och balanserad smak, och den har även det som jag värdesätter högt i en bourbon, den långa värmen som, enligt mig, behövs för att det ska vara en bra bourbon. Smakar nästan lite äpple och med viss kryddighet.

Bourbonbloggens betyg: 8.1

Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

Elijah Craig 12 years

Elijah Craig 12 years
8.1

Betyg

8/10

  Systembolaget

  • - Systembolaget: 549:-

  Online

  • - Whisky Exchange: 580:-

  2 Comments

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.