Recension: Evan Williams

I väntan på mer bourbon från Tennessee återvänder jag till Kentucky för ett möte med en ”billig” bourbon från Heaven Hill. Det har blivit dags för Evan Williams.

Evan Williams är en massmarknadsbourbon och är tydligen tvåa efter Jim Beam White i försäljningsvolym. Jämförelsen med just Jim Beam är egentligen rätt bra att ha med sig när man testar denna bourbon av många anledningar. Evan Williams är inget som du drar dig tillbaka till biblioteket med. Nej, här handlar det om ett enda syfte. En bruks- eller festbourbon. Kärt barn har många namn. Helt enkelt den där flaskan du tar fram när du inte vill kasta ”pärlor till svin”.

I USA pratar man ibland om ”lower shelf” bourbon, men det begreppet är egentligen fel att använda här. Systembolaget ser trots allt till att det vi får i oss är A) tämligen bra, samt B) tämligen dyrt. Hur vi än vrider och vänder på det kommer vi således alltid få lägga ut åtminstone 250-300 kr för en flaska bourbon. I det här segmentet har vi då märken som Jack Daniels (311:-), Jim Beam (251:-) och vår nya bekantskap Evan Williams (301:-).

Frågan är då ganska enkel. Vad får vi för pengarna? Jämfört med Jim Beam white får vi en lite fylligare bourbon. Evan Williams har mer karaktär och är inte lika utvattnad i smaken som Jim Beam White. Den här karaktären kommer dock med en liten icke angenäm bismak som visserligen går att leva med, men som finns där. Man skulle kunna beskriva den smaken som ”dålig alkohol”. Personligen testade jag drycken på en Super Bowl-fest nyligen då den fick agera bas i en whiskey Sour som serverades framåt småtimmarna. Samtliga gäster verkade oerhört nöjda, även om en dock noterade just den udda bismak.

Var placerar vi då denna bourbon betygsmässigt? Tja, det är ingen toppbourbon men den fyller sitt syfte som vardagsbourbon.

Skulle jag köpa den här igen? Om målsättningen är en allround vardagsbourbon (i drinkar/mat/mig själv) till ett bra pris så skulle jag inte prioritera denna. Då skulle jag troligen lägga på 20-30 kronor och plocka en Bulleit eller Four Roses. Problemet är således, som så många gånger förr, priset. Eller för att vara korrekt. Priset i Sverige. På sin hemmamarknad (USA) är priset självfallet betydligt lägre. Då får du två flaskor Evan Williams för priset av en flaska Bulleit ((Snabb enkät på Tesco.com)).

Vårt uppdrag på Bourbonbloggen är dock att betygsätta dryckerna efter svenska mått och prislistor. Med det i åtanke kommer betyget hamna på 4.9.

Bourbonbloggens betyg: 4.9
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

Recension: Evan Williams

5.4

Betyg

5/10

  Systembolaget

  • - 311:-

  Online

  • - 410:-

  2 Comments

  1. Christian Andersen

   Betyg

   5.9

   Jag blev positivt överraskad av denna Evan Williams. Efter att ha prövat ”Evan Williams bottle in Bond” som spelar i en annan division så tycker jag just fylligheten som nämns i recensionen gör den god. Jag låter bli att tänka att det är en budgetbourbon och njuter faktiskt. Kul att ännu en bourbon kommer upp på systembolagets hyllor. Jag specialbeställde denna för ett halvt år sedan. Jag hoppas vi snart kan köpa deras ”Bottle in Bond” igen och deras ”Single barrel”.

   Reply
   1. Per (Post author)

    Kul att höra. Vore egentligen väldigt trevligt om bolaget tog in några ”bottled in Bond” från olika märken, för att lyfta fram begreppet lite.

    Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.