Recension: Booker´s

Jim Beam har en serie ”Small batch” bourbon som tillhör bolagets premiumsortiment. Serien består utav Knob Creek, Basil Hayden´s, Baker´s och Booker´s. När de sistnämnda två gjorde entré på Systembolaget härom veckan passade vi Bourbonbloggen på att stämma möte med en flaska Booker´s.

Ni som hängt med här på Bourbonbloggen vet säkert vi det här laget att namnet på flaskan kommer från Booker Noe som var ”Master Distiller” på Jim Beam innan sonen Fred tog över ((Sonen Fred kan ni se i klippet om hur du smakar på bourbon genom att tugga.)). Booker´s var helt enkelt hans ”egna” bourbon, som initialt endast användes för privat bruk eller gavs bort som gåva till vänner och bekanta. Drycken blev kvickt tämligen efterfrågad, och när bolaget skulle introducera sin lite exklusivare ”Small Batch”-serie var Booker´s blandning en självskriven medlem ((Av de övriga finns Knob Creek sedan tidigare på Systembolaget medan Baker´s & Booker´s finns i det tillfälliga sortimentet sedan den 5 juni. I juli kommer även den fjärde, och sista, medlemmen Basil Hayden´s att dyka upp)).

Även om serien är populär och etablerad idag, var vägen dit inte helt spikrak. Till en början var restaurangägarna väldigt motvilliga att köpa i ett 4-pack mer exklusiva bourbons. De här löste dock Booker och Fred på ett ganska enkelt sätt:

…De skickades helt enkelt ut fyrpacket med bourbon till olika restauranger och barer runt om i Kentucky. Krögarna fick naturligtvis ångerätt om de inte lyckades sälja något av innehållet och naturligtvis måste förpackningen vara obruten. För att nu inte lata eller ointresserade krögare skulle komma undan så åkte Fred och hans far runt i Kentucky och tog in på olika hotell. Väl installerade gick de metodiskt igenom alla restauranger och barer i trakten kring hotellet och beställde en eller ett par av sina ”small batch bourbon” och naturligtvis var krögaren tvungen att bryta förpackningen och kunde därmed inte returnera några av flaskorna utan var tvungen att lägga manken till och sälja alltihop. Det kallar jag för marknadsföring….

Källa: Vinguiden.se, ”Jag sörjer min Booker´s”. Jerry Lindahl.

Hur gärna vi än vill prata om historien är det här trots allt en recension. Vi måste ju prata om smaken. Booker´s är en bourbon som lagrats i 6-8 år och som buteljerats precis ”som den är”. Dvs. ofiltrerad och med en alkoholhalt (”Cask strength) på 63,95%. I det här fallet är det således inte bara OK, utan nästintill ett måste, att späda ut drycken lite. Färgen på drycken är en slags djup bärnsten som är oerhört vacker. Skulle vi på ”Ernst-manér försöka sätta färg på en smaken är Booker´s en bourbon som målar med djupa, mörka färger. Smaken är smått fantastisk och präglas initialt av en viss sötma som får tankarna att fara iväg mot någon sofistikerad rom ((t.ex. Zacapa XO )). Relativt snabbt går dock smaken över till mer kola/toffé, vanilj och fat. Tycker mig även kunna skönja en viss rökighet i paletten. Åtminstone doftmässigt. Trots sin höga alkoholhalt är den dock väldigt rund och fin, och lämnar en angenäm och komplex eftersmak i munnen. Booker´s är helt enkelt en oerhört trevlig bekantskap. En av de bästa i sitt slag.

Bourbonbloggens betyg: 9.1.
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

 

OBS! Booker´s ingår just nu i Systembolagets tillfälliga sortiment. 

Booker´s

Booker´s
9.2

Betyg

9/10

  Systembolaget

  • - Systembolaget: 797:-

  Online

  3 Comments

  1. Peter

   Betyg

   8.7

   Håller med min kollega om att detta är en mycket bra bourbon om än inte min absoluta favorit alla kategorier, väljer därför att moderera mitt betyg till 8,7. Vilket dock är ett toppbetyg!

   Reply
  2. Chrille

   Betyg

   10

   Jag har druckit en del Bourbon men det finns ingen som är så pass bra som denna. Otroligt god och den är min absolut favorit dryck när det kmr till sprit. Inne på min 3:e flaska nu och får ni tag på en sån här så KÖP! Världsklass!

   Reply
   1. Per (Post author)

    Härligt att höra! Kan inte annat än att hålla med dig där.

    Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.