Recension: W.L Weller 12 årig

Recensionen av dagens bourbon tar sitt avstamp i att vi egentligen skulle vilja prova en helt annan bourbon. Men då utbud och prislapp gör det uppdraget tämligen omöjligt har vi valt att testa något som enligt många är väldigt nära den heliga Graalen. Låter det mystiskt? Håll ut, vi förklarar strax mer. 

Den heliga Graalen som omnämns ovan är självfallet Old Pappy Van Winkle´s (23-årig). En bourbon som det senaste decenniet fått mer eller mindre ikonisk status.  När destilleriet dessutom drabbades av ett inbrott härom året, försvann möjligheten för gemene man att få tag på en flaska. De få flaskor som idag når marknaden är inte billiga. I skrivandes stund får du exempelvis betala ca 24.000:- på Master of Malt för att kunna lägga beslag på 70 cl.

Så vad gör man då? Ja, bourbon handlar trots allt mycket om att blanda olika recept och lagra dem olika länge. Det här gör att det som gör Old Pappy Van Winkle´s så magisk måste finnas någon annanstans i samma destilleris andra produkter. Tyvärr låter det här enklare än vad det egentligen är. Det är lite som när man skall måla om en vit vägg hemmavid. Visst inser vi att vi måste köpa en burk med vit färg, men vilken vit kulör? Äggskalsvit? Kritvit? Matt? Glansig?

Old Pappy Van Winkle´s görs dock av Buffalo Trace och är en s.k. ”Wheated bourbon”. Dvs en bourbon där vete är den bestående ingrediensen ((förutom den självklara majsen)). Tittar vi i Buffalo Trace familjeträd kan vi följa de ”vetebaserade” produkterna i deras utbud längst till vänster i trädet. Längst upp i den grenen har vi den mytomspunna Old Pappy Van Winkle´s 23. Men vad är det som möter oss på vägen upp? Efter ett drygt decennium på fat? W.L Weller 12-årig. Vi kan naturligtvis aldrig exakt säga hur nära sanningen vi kommer om vi väljer denna butelj som substitut, men många entusiaster därute menar att det inte är långt borta. Framför allt om du jämför med de något yngre buteljerna ur Van Wikle´s sortimentet. ((Vissa entusiaster menar att man kommer än närmre en Van Winkle om man blandar W.L Weller med något annat ur utbudet. T.ex. Weller 107, för att exempelvis få upp alkoholhalten ytterligare. Andra ”tyckare” menar att Jefferson´s Presidential Select 17-18 årig är det närmaste vi kan komma de äldre Van Winkle.))

W.L Weller är en mycket fin bourbon. Len och fin precis som ”vete”-bourbon skall vara. Smaken för tankarna till vanilj, smörkola och ek. Det finns kanske inget direkt överraskande i den här. Men det som finns där är bra. I min mening kan dessa vetebourbon ibland vara lite ”enkla”, men det är mer än fråga om personlig tycke och smak. Vår ”Graal” ((Testade den på lokal ett par gånger innan vi startade bloggen)), i jämförelse, vill jag minnas som en mer komplex smak. Dessutom med en högre alkoholhalt.

W.L Weller är en mycket bra bourbon som dessutom kan ha marknadens bästa pris. På andra sidan Öresund kostade de mig knappa 400 SEK för införskaffa denna godbit. Tyvärr finns den inte i systembolagets sortiment, men skam den som ger sig. En dag kanske den finns där med.
Bourbonbloggens betyg: 7.4

Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

W.L Weller (12 år)

W.L Weller (12 år)
7.4

Betyg

7/10

  Systembolaget

  Online

  • - Okänd. ca 400 SEK i Danmark

  3 Comments

  1. Jacob (Post author)

   För oss sydbor, var på andra sidan sundet går det att inhandla denna?

   Reply
   1. Per (Post author)

    Minnet är svagt. Men i trakterna av Vaesterbrogaade i Köpenhamn. Kan butiken heta Juuls möjligtvis. Köpte Weller 12-årig och Noahs Mill till bra priser. Två bra, men helt olika bourbon

    Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.