Recension: Eagle Rare 10-årig

En lagom molnig dag i ett mysigt Manchester fick jag möjlighet att prova denna delikata bourbon. Denna destilleras och distribueras av Buffalo Trace Distillery,  som ni kan läsa mer om i min kollegas artikel här på bloggen.

Just ordet rare betyder på svenska sällsynt eller enastående. Med detta i åtanke har de satt upp en tävling på sin hemsida där man kan vinna deras Rare Life Award, med 50 000 dollar i potten. Alla de som delar deras ”passion for excellence” kan dela med sig av sina historier, om hur de lever extraordinära liv, och många av historierna är inspirerande och läsvärda.  Kul idé, och rätt amerikanskt.

Nu är det dock inte bara så att folket bakom Eagle Rare delar ut priser. De är också synnerligen duktiga på att vinna medaljer själva. Eagle Rare görs idag i en ”standard”-utgåva ((Ordet standard är aningen taskigt. Båda dryckerna är att betrakta som premiumprodukter)) som är 10 år gammal och en mer unik som är lagrad i 17 år. Båda varianterna har fått sin beskärda del av utmärkelser, men den sistnämnda ingår i Buffalo Trace Antique Collection som släpps framåt höstkanten varje år ((mer information om detta hittar du i texten om Buffalo Trace destilleri)). En utgåva som är tämligen begränsad och synnerligen eftersökt.

När det gäller själva provsmakandet så var det första som slog mig den underbara lenheten. Den är mycket behaglig och fin och gör att man njuter länge och väl. Utöver detta fanns en god sötma av påtaglig honung, vilket är vanlig i bourbon men i just denna är av mycket behaglig. Det fanns även goda apelsintoner, vilket var trevligt. Inte särskilt lång eftersmak men väldigt,väldigt god och fin smak på det stora hela. Ingen kick över huvud taget, vilket förvånade mig, och gör att man snabbt vill smaka mer. Denna bourbon drack jag till en god burgare och det passar den perfekt till. Tror även att den skulle passa till det mesta av det Amerikanska köket eller varför inte bara njuta av den på en varm sommardag sittandes på altanen.

Har du testat denna bourbon? Vad tyckte du? Skriv din recension nedan i kommentarsfältet och sätt ditt betyg. Ditt betyg väger lika mycket som vårt.

p.s. För er som vill förkovra er mer om Eagle Rare så är det bara att följa den här länken: Så gör vi Eagle Rare

Bourbonbloggens betyg: 8.5.
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

Eagle Rare 10-årig

Eagle Rare 10-årig
8.5

Betyg

9/10

  Systembolaget

  • - Finns ej

  Online

  • - Whiskeyexchange: 598:-

  7 Comments

  1. Andreas

   Betyg

   8

   Drack den i somras på Buffalo Trace Distillery Tour, väldigt god men liksom de flesta väldigt goda bourbonsorter så lyser den med sin frånvaro i Sverige/Systembolaget. Jag försökte få tag på denna och en flaska Old Forester men distributörerna i Sverige säger att OF inte finns tillgänglig för export och att ER var slut på lagret så de kunde inte sälja till mig via Systembolagets privatimport. Som plåster på såren så köpte jag en flaska Basil Haydens på bolaget. Alltid nåt. Jag bara väntar på att bourbon ska bli trendigt så att bolaget börjar ta in fler sorter. Vet ni nån bra hemsida man kan beställa ifrån? Jag funderar på att testa https://www.thewhiskyexchange.com/. Vet nån om de är bra? Tack för bra blogg!

   Reply
   1. Per

    Så roligt att du gillar det vi gör. Vi på bourbonbloggen har ganska begränsad erfarenhet vad gäller att köpa på nätet. Vet att vi nyttjat t.ex. Masters of Malt. Det som gäller för många av dessa typer av sidor är att man behöver beställa några flaskor för att få ekonomi i det.

    Reply
  2. Dan Wahlgren

   Betyg

   9

   Köpte den 2012 I Colorado Springs på
   Broadmoor Wine & Spirits! Supergod!!
   Synd att den inte finns på Systembolaget.

   Reply
  3. Fredrik

   Betyg

   8.2

   Lite bitter men söt, en uns rök kan urskiljas.

   Reply
  4. Mats

   Betyg

   7.4

   Första intrycket är klassisk bourbon. Ju mer den får andas desto mer kommer apelsintonerna både i smaken och doften fram. Jag är kluven. Den är rätt ok men inte fantastisk.

   Reply
  5. Leif Törnsten

   Betyg

   9.5

   Min hustru kom hem från USA med denna bourbon, 10-åring, till mig, en single maltfantast. Föll direkt och vill få tag i den här hemma. Är det möjligt?

   Reply
   1. admin

    Vad kul att du gillar den. Tror den inte finns på bolaget ”rakt upp och ner”, men om du googlar lite och hittar den svenska importören så går du oftast rätt smidigt via Systembolagets privatimport. Låter krångligt, men det är egentligen ett ganska smidigt förfarande på deras hemsida.

    Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.