Recension: Blanton’s Straight from the barrel

BlantonsTidigare har vi här på Bourbonbloggen recenserat Blanton’s Gold Edition och för kuriosa om destilleriet hänvisar jag till den artikeln. Nu har dock kommit till destilleriets ”orörda” whiskey. Den som helt enkelt tappas på flaska ”Straight from the barrel”.

Precis som på Gold Edition så trycks det vilket fat och när som denna tappades. Flaskan som provades hade tappats 31/8 2015 och var från batch nr 76. Det redovisas även vilket varulager och var i detta fatet låg. Detta medför givetvis att vi återkommer till diskussionen angående hur mycket miljö och individuellt fat påverkar drycken. Enligt mig påverkar det mycket, då varje enskilt fat ser annorlunda ut än det nästa, och där varje varulager och varje del av varulagren har olika kombinationer av lufttillförsel och värmeförhållanden. Det är det som gör det hela så intressant. Men för att konstatera detta med säkerhet borde två olika flaskor, från två olika tunnor provas vid samma tillfälle. Det har vi tyvärr inte gjort vid det här tillfället, men kan vara ett intressant tema för en provning i framtiden.

Precis som namnet antyder är det här en volymprocentmässigt stark bourbon, och landar på 64,6%. Vi har testat några liknande bourbons ((Dvs hög alkoholhalt. Bland dessa återfinns Noah´s Mill & Booker´s)) tidigare här på bloggen och de har hittitills fallit mig på läppen allihop. Jag gillar helt enkelt den här sortens kraftfulla bourbon, då jag tycker att alkoholhalten många gånger lyfter fram många av smakerna och ger en känsla av smakexplosion. Alkoholhalten skulle självfallet kunna medföra en spritig känsla men det förnimmer jag inte här. Det första som möter mig är en underbar doft, stor fruktighet och kanske lite kola. Smaken är lite åt det oljiga hållet, men fantastiskt fruktig, väl balanserad och med en mycket god smak. Där finns både karamell och lite kryddighet. Mycket lång fin värme och en påtaglig sötma, men inte det minsta jolmigt….snarare fruktsocker….det är den mest naturliga sötman jag känt i alla de bourbons jag druckit. Enligt mig en mycket bra bourbon som jag ger 8,3 i betyg.

Bourbonbloggens betyg:8.3
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget.

 

Blanton's straight from the barrel

Blanton's straight from the barrel
8.3

Betyg

8/10

  Systembolaget

  • - 674:-

  Online

  • - -

  3 Comments

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.