Recension: Four Roses Small Batch

Medan min kollega förkovrar sig i svindyra premiumbourbons borta på de brittiska öarna, har det här hemma blivit dags för en bourbon ur systembolagets nedre prisregioner. Four Roses Small Batch går på 329:- vilket sannerligen inte är mycket med svenska mått mätt. Är den något att ha då?

Four Roses är ett av de mer klassiska destillerierna och en av medlemmarna i Kentucky Bourbon trail. ((Ett litet marknadsföringsknep där 7 av de allra största destillerierna har gått samman och gjort en liten happening kring att man kan besöka dem alla och gå på guidade rundturer.)) I Four Roses utbud återfinner i primärt tre olika bourbons. Yellow Label är deras allra billigaste, medan Single Barrel är deras premiumbourbon. Där emellan hittar vi dagens testobjekt: Four Roses Small Batch.

Begreppet ”Small batch” har inte givits någon klar definition utan det handlar från början om ett sätt att profilera sig i sprithyllorna. Som ordet antyder handlar det dock om en blandning av olika sorter och i det här fallet har folket på Four Roses valt att blanda fyra olika recept. Utan att veta alltför mycket om detaljerna är kanske det mest intressanta att blandningen har en ganska hög halt råg. Majs är självfallet huvudingrediensen, men en råghalt på över 20% brukar betecknas som ”high-rye” bourbon. Four Roses Small Batch befinner sig någonstans strax norr om den här magiska gränsen och skall då, om läroboken stämmer, vara pepprig eller kryddig.

Läroboken visar sig ha helt rätt. Det första vi möts av är just en påfallande kryddighet som sedan går över i mer klassiska toner av karamell, frukt och vanilj. Avslutning är dock tämligen reserverad vilket lämnar oss med kryddigheten som det egentliga bestående minnet. Problemet för mig personligen är att jag inte riktigt kan bestämma mig om den här smaken var direkt angenäm. Det här är naturligtvis en personlig fråga om tycke och smak, men tyvärr lutar jag åt det mer negativa hållet. Med en skvätt vatten i blev dock drycken något rundare vilket passade mig bättre. Dock tappar man mycket av karaktären i och med det här

Med den relativt låga prislappen kommer naturligtvis en del andra intressanta användningsområden. När det t.ex. blir dags att blanda drinkar vill du kanske inte alltid nyttja de allra dyraste dropparna i barskåpet, och då kommer denna bourbon väl till pass. I t.ex. en Old Fashioned ger kryddighet att bourbonen tar lite mer plats vilket kan vara intressant.

För att sammanfatta mina intryck upplever jag Four Roses Small Batch som en hygglig bourbon som kan vara bra att ha hemmavid, då den har sina fördelar vad gäller prisbild och mångsidighet. Letar du efter något att dricka bart tycker jag att det kan vara värt besväret att gå upp lite i prisnivå.

Har du testat denna bourbon? Vad tyckte du? Skriv din recension nedan i kommentarsfältet och sätt ditt betyg. Ditt betyg väger lika mycket som vårt.

 

Four Roses Small Batch

Four Roses Small Batch
6

Betyg

6/10

  Systembolaget

  • - 329:-

  Online

  • - Whiskyexchange: 476:-

  6 Comments

  1. Christian Andersen

   Jag älskade Four Roses Small Batch!
   Ner med den i ett cognaksglas, lite värme…sen njuta. Rund och fin med en Bourbonsötma som tilltalar mig. Den bästa bourbon på länge!

   /Christian Andersen

   Reply
   1. Per (Post author)

    Kul att du gillar den. Känner så här i efterhand att jag kan ha varit lite negativ i min recension. Funderar på att återvända en dag till denna, o testa igen.

    Reply
  2. Kent Svalling

   Betyg

   5.2

   Tycker den har en dålig start , men den blir bättre när den kryddiga starten har lagt sig kola vanilj lite kokos lite citrus lång och söt eftersmak.

   Reply
  3. Mats Bergström

   Betyg

   7.3

   Sökte denna på Systembolaget men ersatte den med Buffalo Trace, ett betydligt sämre val för samma pengar tyvärr. Saknar Four Roses Small Batch mycket för den långa sötman och eftersmaken. Mycket för pengarna!

   Reply
  4. Jens Svensson

   Betyg

   6.7

   Jag har precis testat för första gången! Jag tyckte den var bra. Jag uppskattar iofs kryddigheten! Men utmärkt att dricka som den är och man behöver ju inte gråta över att blanda drinkar på den. Gott så!

   Reply
   1. admin

    Tack för din recension. Har själv funderat på att återvända till denna Bourbon. Har nog inte druckit den sedan jag recenserade den. Vore således kul att återvända och se vad man tycker idag.

    Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.