Recension: Woodford Reserve Master’s Collection Maple Wood Finish

Ännu en härlig och relativt sällsynt bourbon som jag provade under min tur i Manchesters barutbud. Den här drycken produceras av The Woodford Reserve Distillery, Kentucky, som ingår i Brown-Forman Corporation. Just denna är ur deras Master’s Collection som är en hyllning till deras grundare Oscar Pepper och hans master destiller James Crow. Dessa två var kända för sina nya innovativa tekniker för tillverkningen av bourbon, och det är denna anda man vill hedra och bygga vidare på. Vanligtvis i den här serien handlar det om hur drycken lagras, och som namnet antyder har den här utgåvan fått ligga omsluten av lönnträ i den sista förvaringen. ((Notera att drycken inledningsvis måste ha lagrats i ekfat för att få kallas bourbon, men att det sedan är fritt fram att testa en annan typ av lagring.))

Vad är det som då är så speciellt med lönnträ? Inledningsvis skall det poängteras det här är ett träslag som undviks i den här branschen eftersom träslaget har vissa egenskaper ((Tyvärr har vi på redaktionen inte lyckats utveckla det här ytterligare. Om du vet varför är du välkommen att maila oss och förklara varför.)) som gör det svårt att göra tunnor av det. Det här var dock inget som stoppade folket på Woodford Reservs, som efter mycket funderade bl.a. utvecklade en ny teknik för hur man bränner insidan av tunnorna. Vad gäller lönnträts bidrag till slutprodukten så är det bl.a. ett träslag med hög sockerhalt, vilket borde rendera i en söt bourbon.

Om vi övergår till det mer praktiska delen av den här recensionen uppfattar jag den här bourbonen som rätt spritig, med inte så jättemycket sötma som man kanske borde förvänta sig. Vidare har den en liten nötig smak, nästan mandel. Den har mycket eldighet i slutet med en värme som stannar kvar i bröstet länge. Den är också lite kryddig, med lite kanelsmak. Helt enkelt en mycket intressant och god bourbon om man inte vill ha den vanligtvis närvarande och dominerande sötma.

Den som naturligtvis ligger denna bourbon i fatet ((Ofrivillig ordvits)) är att priset kan bli aningen högt. Buteljerna ur deras Masters´s Collection ((Släpps nya varianter varje år. Årets upplaga är slutlagrad i Pinot Noir-fat. Prisangivelsen nedan avser fjärde upplagan i den här samlingen. Vi hittade ingen prisangivelse på just den här.)) är på intet sätt billiga. Det rör sig i grund och botten om premiumbourbon, och om du tycker den här typen av exprimenterande är intressant, kan det vara värt att lägga lite slantar på.

Woodford Reserve Master's Collection Maple Wood Finish

Woodford Reserve Master's Collection Maple Wood Finish
7

Betyg

7/10

  Systembolaget

  • - Finns ej

  Online

  • - Whiskyexchange: Finns ej, liknande utgåvor ligger dock på ca 1700:-

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.