Sazerac Rye Whiskey 18 yo

Återigen har jag fått möjligheten att prova på en riktig raritet. Det är en av de där amerikanska dryckerna som det ständigt talas om, och då i uppskattande toner, Sazerac. Ja, jag vet att det i riktig mening inte är en bourbon men säg att det är dess intressanta syster då, och därför bör kunna få en uppskattande och rättvis bedömning.

Jag fick möjlighet att prova denna på Falkenbergs strandbad i sällskap med en mycket god vän. Vi hade lämnat våra fruar i restaurangen innanför, och insöp denna dryck på balkongen med havet brusande utanför. Som alla vet smakar all dryck bättre vid ett sådant tillfälle, men jag skall ändå försöka ge min syn på drycken nedan.

Men först en bakgrundshistoria för denna rye whiskey. Namnet Sazerac kommer från det berömda ”Sazerac Coffee House” som öppnades 1850 i New Orleans, Louisiana. Det var inrett som ett café, men var i all annan mening en saloon, eller bar. Dess berömdhet härstammar från att man här skapade drinken Sazerac, som kallas ”Amerikas första cocktail”.

Denna drink kommer, som alla klassiska drinkar, i en massa olika former men en klassiker är:

  • 3 ounces rye whiskey
  • 1 sockerbit
  • 2 droppar Peychaud´s bitters
  • möjligen 1 droppe Angostura bitter
  • några droppar Absinthe
  • citronskal

Denna drink kallas även för New Orleans officiella cocktail och är ett måste om man besöker staden. Det familjeägda företaget Sazerac köpte även upp orginaldestilleriet till den Rye whiskey som användes på Sazerac Coffee House, och producerade efter ett uppehåll på 110 år denna 18 yo Rye Whiskey. Buffalo Trace som även destillerar andra whiskeys för Sazerac tillverkar även en enklare Sazerac rye whiskey, men provningen nedan gäller alltså denna 18 åriga. 2009 fick denna dryck benämningen bästa whisky i världen av Jim Murray i hans Whisky Bible 2010. ((Whiskyn ingår för övrigt i Buffalo Trace ”Antique Collection” som släpps i begränsad upplaga varje år. Utgåvorna därifrån brukar tämligen ofta vinna mängder med priser.))

Det första som slår mig är att den är lite spritig, och smakar nästan åt calvadoshållet. Den är dock fantastiskt rund och mjuk, och har en känsla av sofistikation som jag sällan smakat i en bourbon. Mycket mjuk och len och extremt fin i smaken.

Den gör mig dock lite konfunderad. Vid det här laget har jag och min skrivarkollega Per provat många olika bourbons och rye whiskeys i alla olika prisklasser och man börjar inse åt vilket håll man gillar sin dryck. Precis som när man dricker skotsk whisky och vissa gillar väldigt rökiga, andra komplexa och vissa eleganta whiskys. På samma sätt har jag insett att mina bourbons bör ha många och vågade smaker och gärna får ta i ordentligt. Det ger inte denna Rye Whiskey mig. Den är fantastisk, och man känner verkligen åldern i den vilket ger en väldigt mogen och rena fina smaker. Jag tycker mig känna vanilj och kanel och den goda sötman. Men som sagt, jag hade velat ha en explosion av smaker istället, men det är jag. Jag kan förstå att vissa benämner denna som en av de bästa rye whiskyna men för mig når den inte ända fram. Jag ger den dock 8.1 då man sällan får smaka en dryck som är så välbalanserad och fin i smakerna.

OBS! Notera att Sazerac Rye inte är en bourbon. Betyget kommer således inte listas bland övriga testade drycker på denna sida.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.