Recension: Four Roses Yellow Label

Bortsett från undertecknad och en bartender är baren öde. Scenariot är som hämtat ifrån en Sinatralåt. Enda skillnaden är att Frankie Boy((Sinatra skulle dessutom inte dricka Four Roses, men mer om det en annan gång.)) aldrig skulle sitta i en bar på ett familjehotell på Gran Canaria. Framför allt inte klockan elva på förmiddagen. Där sprack således den illusionen. När sedan bartendern häller upp en hel mugg bourbon och begär dryga 5 Euro för besväret inser jag att det antagligen kommer vara fler illusioner som spricker.

Yellow Label är Four Roses massmarknadsbourbon som är till för dem som vill ha en bruksbourbon som du både kan dricka och polera golvet med ((Eller vad man nu kan tänkas hitta för användningsområdet med den här utgåvan)). Som du möjligen redan anat av tonen är det här ingen jättebra bourbon, vilket å andra sidan säkerligen inte är syftet heller. De flesta smaker som vi associerar med bourbon finns visserligen där, men problemet är att det är väldigt lite av den varan. Det mest påtagliga är tyvärr spritigheten, som inte är direkt angenäm.

Om jag dock skall försöka lyfta den här recensionen en aning, så är det egentliga problemet inte drycken i sig. Yellow Label är tänkt som en billig bourbon för massorna. Ett uppdrag som den fullgör med bravur hemma i staterna. Här hemma i Svedala är dock situationen en annan då myndigheterna satt sin prägel på prissättningen. För 269 kronor är det helt enkelt inte värt besväret att inhandla denna bourbon. Om du däremot befinner dig utomlands kan du komma ner en bra bit under 200 kronor, vilket gör flaskan mer relevant. För visst finns det stunder då vi alla behöver en bruksbourbon? Själv gör jag stundom åt alldeles för dyr bourbon i matlagning, eller i drinkar när vettet för länge sedan redan gått ur både mig och gästerna.

Skall vi på ett sunt sätt sammanfatta den här produkten, skall det sägas att det finns en plats för den här bourbonen i ett barskåp. Det svenska alkoholpolitken gör det dock omöjligt för oss svenskar att inhandla den på hemmaplan. Med tanke på all skatt som vi tvingas lägga, finns det idag bättre produkter ((”Storebror” Four Roses Small Batch kostar exempelvis bara 60 kronor mer, och är en långt mycket bättre bourbon)) som tjänar samma syften klart bättre.

Recension: Four Roses Yellow Label

2

Betyg

2/10

  Systembolaget

  • - Systembolaget: 269:-

  Online

  • - Whiskyexchange: 524:-

  1 Comment

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.