Recension: Colorado Straight Bourbon

Ett fåtal av er därute kanske också känner till att redaktion även råkar ha ett stort intresse för amerikansk fotboll. Av vi alla dessutom råkar hålla på Denver Broncos (årets mästare) gjorde att vi kände de vore passande att lyfta fram en bourbon som inte är gjord i Kentucky. Nämligen Colorado Straight Bourbon.

Tvärtemot vad en del tror så får man göra bourbon utanför Kentucky. Det har bara råkat bli så att mycket Bourbon görs i denna delstat. I takt med att bourbon blivit allt mer populärt har självfallet antalet destillerier som ”poppat upp” på marknaden ökat. Ett av dessa är Coloradobaserade Peach Street Distillers (PSD) som är dryga decenniet gammalt och gör allehanda sprit, däribland en liten upplaga med ca 2 årig bourbon. Dvs tillräckligt lagom lagrad för att bära namnet ”Straight bourbon”. På PSD håller man hårt på sin småskalighet och att de gör en äkta ”small batch” ((Vad det nu innebär. Begreppet ”small batch” har ingen klar definition.)) vilket enligt dem innebär att de inte producerar mer än 1400 fat om året.

Så vad är det då du får i glaset? Ja, tittar vi på receptet så skall det röra sig ca 60% majs, 20% råg och 20% korn. En fördelning som enligt skolboken borde ge en viss kryddig karaktär, vilket vi även noterar vid första smaken. Tyvärr famlar vi lite i mörker vad det gäller att precisera smaken exakt, men större delen av hela kryddhyllan (peppar, kryddnejlika, kanel etc) hemmavid nämndes i diskussionerna. Vi slås också av att smaken är tämligen fyllig för att vara en såpass kort lagrad bourbon. Det bestående minnet ifrån testet är dock att Colorado Straight Bourbon sticker ut, och är intressant, med sin kryddiga profil. Vi skulle t.o.m kunna gå så långt och säga att den är unik.

Som med de flesta saker i livet finns det oftast ett litet aber. Unik är nämligen en sak, men var det gott?  För visst kan vi nämna en lång rad intressanta och positiva aspekter med den här drycken. Men när vi tillslut ställs inför det ultimata frågan. Dvs om vi skulle köpa en flaska ytterligare med Colorado Straight Bourbon, blir vi alla aningen tveksamma. Att flaskan dessutom inte är särdeles billig (800:-/l) gör tyvärr inte drycken lättare att sälja in.

Colorado Straight Bourbon är det absolut inget direkt fel på, och den har säkerligen sina fans därute, men oss föll den inte helt på läppen. Speciellt inte om vi skall lägga in en ekonomisk aspekt i det hela.

 

Bourbonbloggens betyg: 6.1
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

Colorado Straight Bourbon

Colorado Straight Bourbon
5.4

Betyg

5/10

  Systembolaget

  • - 398:- (50cl)

  Online

  • - - Okänd

  2 Comments

  1. Christian Andersen

   Betyg

   4.7

   Saknar den mustiga Bourbonsmaken. Colorade Straight Bourbon väger lite för lätt och blir en aning vass och spritig, tyvärr…

   Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.