Recension: Buffalo Trace Bourbon
Från destilleriet som gett oss drycker som Eagle Rare, Van Winkle, Blantons, Sazerac Rye m.fl, har nu turen kommit till den bourbon som har destilleriets eget namn, Buffalo Trace.
En intressant aspekt att ha i åtanke inför den här provningen är att Buffalo Trace i grund och botten är samma recept som exempelvis Eagle Rare som jag recenserade i bloggen för en tid sedan. Skillnaden på dessa är att Eagle Rare är en ”single barrel” som är lagrad i 10-år, medan Buffalo Trace är en s.k. Small Batch som är blandad av olika tunnor bourbon som är ca 6-7 år gamla. Eagle Rare var en mycket trevlig bekantskap, och man kan verkligen undra hur detta kan vara. Eagle Rare fick ett högt betyg av mig med många goda smaker, och Buffalo Trace påminner mig inte alls om denna. Har detta med miljön och sällskapet som man intar drycken tillsammans med, vad man ätit innan, eller till och med prislappen som drycken kostar? Ja, kanske till en liten del, men enligt mig gör de tre år extra, samt att det kommer från ett enskilt fat med den exponeringen som den får just där den ligger, att den får en annan smak.
Namnet Buffalo Trace kommer från de gamla stigar som bufflarna hade skapat på den outforskade amerikanska vildmarken, och som pionjärerna följde och som ledde dem till nya områden. En sådan stig ledde till kanten av Kentucky River, där Buffalo Trace Destillery, enligt egen utsago, har tillverkat bourbon på samma sätt i över 200 år. Denna bourbon är skapad som ett homage till den mäktiga buffeln, och den robusta och oberoende själen hos de amerikanska pionjärerna som följde efter den mäktiga buffeln.
Dock måste jag säga att dessa mäktiga, och väldigt amerikanska beskrivning av inspirationen till denna bourbon inte får sin följd i smakerna i bourbonen. Den är rätt sträv och även lite tråkig, med en väldigt kort smak vilket gör det väldigt svårt att kunna skilja ut några individuella smaker. Den är lättdrucken, och man hade säkert kunna dricka den sent på kvällen men den saknar den där essentiella värmen som jag anser att en bourbon bör vara. Skulle jag inte veta om ovanstående inspirationstanke skulle jag trott att det som inspirerat till denna dryck snarare var en grå och väldigt osynlig prärielöpare.
…Ett litet plus skall dock ges till det modesta priset hemma i Sverige.
Bourbonbloggens betyg:5.9
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget.