Recension: Hudson Baby Bourbon

Nu är det dags att recensera Hudson Baby bourbon från Tuthilltown Spirits, Gardiner New York. Detta är den första legalt lagrade bourbon som producerats i staten New York sen förbudstiden. Man försöker i denna bourbon spela på sin stolthet för sin hemmastat och gör den därför på 100 % New York State odlad majs. Man dubbel-destillerar den, och lagrar den sen på små, nya fat av amerikansk ek, vilka är hårt kolade. Varje flaska, vilken liknar en medicinflaska, förseglas sedan för hand med vax, och alla är numrerade. Den jag provade var år 12, batch E1 och flaska 2904. Det är också små flaskor, endast 35 cl. Det som också är annorlunda är att Hudson Whiskey gör allt för hand i små batcher, vilket gör varje batch unik. 2010 utsågs de även till Best Artisan Distiller i USA.

Man kunde kanske förvänta sig en såväl söt som len bourbon då den är 100 % majsbaserad, men så särdeles söt är den inte. Jag slås av den väldigt spritiga lukten som sen övergår till en fruktig ton när näsan anpassat sig. Den har också en markant bärstensfärgad ton, vilket är en av de vackraste jag sett bland de bourbons jag provat. Vid första provsmakningen tycker jag mig känna en godissmak, åt marzipanhållet, men sen kommer en klar spritighet som tar över det mesta. Denna övergår sen i en lång och behaglig värme. På det stora hela en inte jättelång smakupplevelse men mycket behaglig, helt annorlunda andra bourbons jag smakat. På minussidan måste jag dock poängtera den dominerande spritigheten i mitten, som jag inte finner så trivsam. Dock är sötman väldigt lagom. Är åt det lena hållet men detta märks först efter några klunkar då spritigheten bedövar munnen. Är en bourbon som gör mig komplex, gillar jag eller gillar jag inte? Slutsatsen är att smaken är bra om än för kort. Hade spritigheten varit mindre hade denna fått högre betyg, men på det stora hela så tycker jag den är något dyr för det man får.

Bourbonbloggens betyg: 6.5
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget. 

Hudson Baby Bourbon

Hudson Baby Bourbon
6.5

Betyg:

7/10

  Systembolaget

  • - 499:-

  Online

  • - Okänt

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.