Black Maple Hill small batch

Allt är inte guld som glimmar. För i en värld där utbudet är litet och efterfrågan stor, kan längtan efter just den där flaskan bourbon gå lite överstyr. Idag tar vi oss en titt på Black Maple Hill. En produkt som tycks ha det mesta. Coolt namn, snygg paketering,  grymt rykte. Men hur står det egentligen till här…

Innan vi avkunnar vår dom skall behandla ett ämne som gäller så gott som alla ädla drycker. Nämligen skapandet av en kultstämpel, och svårigheten att leva upp till den. En sådan dryck är exempelvis Pappy van Winkle-Serien, som vi kommer skriva om i en annan artikel, men idag handlar det alltså om Black Maple Hill fått. Det började med att några entusiaster började gillade den. Märket var svårt att få tag på, och en efterfrågan, så stor, att folk bara måste ha den, skapades. Och så var snöbollen i rullning…

Samma sak hände med märket Port Ellen, ett skotskt destilleri som stängde ner 1983. Utbudet försvann automatiskt med obalans mellan utbud och efterfrågan som följd. Den sällsynta stämpel gjorde sedan att efterfrågan ökade än mer med skenade priser som följd. Vid en diskussion med ägaren till en exklusiv spritbutik i Soho, London, frågade jag honom om hans egen åsikt om denna dryck och värdet i att köpa denna. Han tog då fram en flaska från ett mindre destilleri (som kostade en fjärdedel av en flaska Port Ellen) och sa ”hade det varit jag hade jag definitivt köpt denna istället. Port Ellen är ok men rättfärdigar inte sitt pris….bara ”hype”.
Jag tror själv att detta kan vara sant i många fall, men inte i alla. Ibland kan kulten bottna i att drycken verkligen är extraordinär, men detta är endast om man kan hitta drycken tidigt, innan kulten expanderat. Vilket som är fallet här kommer vi till.

När det gäller Black Maple Hill är det även en osäkerhet om innehållet. Endast blendern vet vad som finns i flaskorna. Dock finns en intressant artikel på som beskriver bakgrunden till märket och även tillverkaren. Intressant är att drycken tillverkas i Kentucky, av flera olika destillerier, för att sedan blandas till i San Fransisco! Black Maple Hill är således inget destilleri i sig utan enbart ett märke. Bakom det ”perfekta” namnet Black Maple Hill gömmer sig helt enkelt en kille som driver verksamheten från sitt garage. Exklusivt? Nja, knappast. Filmklapporna i Hollywood hörs tydligare än historiens vingslag om vi säger så. Artikeln ovan är väl värd att läsa men det bör poängteras att författaren är kompis med tillverkaren och haussar drycken. Något partiskt kan tyckas.

Den flaska vi på redaktionen smakade var en Small Batch. Det första som slår mig är att den är spritig och inte alls lever upp till kulten. Den är kryddig och har en mjuk klassisk smak i början, men övergår snart till att bli vattnig och inte alls någon lång smak. En bourbon som inte alls lever upp till sitt rykte och som jag, om jag stöter på den igen, inte alls kommer att köpa. Betyget hamnar i det här fallet på blygsamma 6.

Problemet vid den här typen av produkter är ojämnheten i kvalitén. Black Maple Hill består alltså av fat som köps in från olika destillerier. Det betyder egentligen att min flaska kanske kommer från destilleri A:s sämre tunnor, medan din flaska kommer från destilleri B:s bättre tunnor. Således kan det finns fog för intresset för Black Maple Hill, men att köpa en flaska blir således lite av ett lotteri. Vi fick tydligen ingen vinst på vår lott. Har du testat Black Maple Hill? Kanske hade du större framgång? Kommentera gärna vår artikel och dela med dig av din upplevelse.

Bourbonbloggens betyg:6.0
Kom dock ihåg att vi tillsammans sätter betyg på den här sidan. Om du är av en annan uppfattning har du möjlighet att dela med dig av din åsikt nedan och sätta just ditt betyg. I den gröna grafiken (cirkeldiagrammet) nedan ser du det sammanslagna betyget.

Black Maple Hill

Black Maple Hill
6

Betyg

6/10

  Systembolaget

  • - -

  Online

  • - -

  1 Comment

  1. Michael

   Den höga statusen bygger på att BMH fram tills tio år sen enligt ryktet fick sin sprit från Julian Van Vinkle – nu är det helt andra leverantörer och BMP har blivit en dussinvara. De gamla flaskorna är oerhört eftersökta.

   Reply

  Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras.