Det ökar i lagren

Tycker du att din favoritbourbon är alldeles för dyr och aningen svår att få tag på? Var lugn, du är inte ensam. Så är det för alla. Håll dock ut, för det är bättring på G.

Att bourbon har blivit oerhört populärt de senaste åren har du säkerligen inte missat. Med den stigande konsumtionen har det även dykt upp andra, tämligen logiska, problem. Lagren räcker inte till. Folk dricker helt enkelt mer än vad destillerierna kan producera. Egentligen är nog inte produktioen i sig problemet utan snarare ligger problemet i att den ädla drycken skall lagras i flertalet år. Det hjälper helt enkelt inte om personalen är kvick. Det tar ändå sju år innan din flaska Booker´s når systembolagets hylla.

Produktionen i Kentucky (där 95% av all världens bourbon tillverkas) går dock framåt och varje år slås nya rekord. I dagsläget ligger 5,7 miljoner fat med bourbon och gottar till sig i delstaten. Av dessa producerades hela 1,3 miljoner fat endast under fjolåret. För att sätta siffran i perspektiv kan det nämnas att motsvarande siffra 1999 var 485.020 fat.

Ökningstakten på bourbon i Kentucky är synnerligen imponerande. Heaven Hill destilleries har t.ex ca. 1,1 miljoner tunnor whiskey på lagring. Kommer det räcka är frågan? Vem vet? ”Vi kan ju alltid hoppas” är svaret om du frågar bolagets VD Max L. Shapira.

Vi entusiaster får helt enkelt  hålla oss till tåls och hoppas produktionen kommer ikapp vårt intresse. Tids nog skall vi nog nå den dagen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.