En penna med doft av bourbon

Jag tillhör en av alla de tusentals som älskar att surfa runt på Kickstarter.com ((Kickstarter är en s.k. crowdfunding-sida. Människor med företagsidéer kan där söka ekonomisk hjälp för att förverkliga sina drömmar)) på jakt efter nya roliga idéer. En av dessa tillhörde Joel Lockridge som sökte medel för att göra något så simpelt som pennor. Pennor av gamla bourbonfat.

Metro - Pen Ibland är de allra enklaste idéerna de allra bästa. Joel Lockridges idé bygger på att han gör fina pennor utav gamla bourbonfat. Processen bakom bourbon bygger trots allt på att drycken skall lagras på nya ekfat, vilket naturligtvis leder till att det löpande blir en massa fat över. Fat som naturligtvis kan användas på annat håll. Vanligtvis återanvänds faten till slutlagring av andra drycker, men i ett fåtal fall lägger nyss nämnde pennmakare händerna på dem. Förutom att pennorna är fina hantverk i sig, får de då en lätt doft av bourbon. Vilken typ av fat/bourbon dokumenteras nämligen väldigt noggrant, vilket gör att du alltid kan ha doften utav din favoritbourbon i din närhet.

Lockridge har sin verkstad i Birmingham, Alabama, och har ända sedan barnsben arbetat med trä i olika former. Idéen bakom bourbonpennorna föddes när en bekant, som jobbade inom bourbonnäringen i Kentucky, specialbeställde en penna som han önskade gjord utav av gamla bourbonfat. Under processens gång märkte Lockridge att en angenäm doften av bourbon spred sig i verkstaden. En doft som dessutom satt kvar väldigt länge.

Gentleman - PenFör att förverkliga idén behövdes dock kapital, vilket gjorde att Lockridge vände sig till internet för hjälp. Sedan introduktionen på Kickstarter har succén för hans lilla verksamhet varit total. Tanken från första början var att samla ihop 800 dollar för att starta up verksamheten. Hans presentation på Kickstarter fick dock snabbt viral spridning och innan han visst ordet av hade han samlat in 20.000 dollar.

“I’ve now shipped to 27 countries and counting — some I’ve even had to Google to figure out exactly where I was shipping,”

Idag skeppar han pennor till mer eller mindre hela jorden. Bl.a. till länder som han var tvungen att googla för att överhuvudtaget kunna lokalisera. Sverige verkar dock redan finnas i hans medvetande, så om du är sugen på penna är det bara att titta förbi Bourbonpens.com. I takt med att kontakten med destillerierna ökat har han även byggt upp ett större lager av olika bourbonslag. I dagsläget produceras pennor utav fat från Jim Beam, Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Wild Turkey, Four Roses, Buffalo Trace, Woodford Reserve, Bulleit och Knob Creek. Kanske finns just din favorit bland dessa?

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.