Kända bourbondrickare: James Bond

Få personer har givit spriten ett ansikte såsom James Bond. Visserligen är han en fiktiv person, men eftersom vi premierar allt typ av drickande på den här sidan har vi ingen direkt lust att vara petiga.

I stort sett alla på jorden vet att James Bond beställer sin Martini ”Shaken, not stirred” ((I ”Man lever bara två gånger” blir dock Bond serverad sin favoritdrink ”Stird, not Shaken”. Som den artige gentleman han är, så väljer dock Bond inte att kommentera värdens klavertramp.)). En modern klassiker. Vad många däremot missat är att Bond drar i sig en hel del bourbon på sina uppdrag. Grunden till det här intresset ligger naturligtvis hos författaren, Ian Flemming, själv som av hälsoskäl drack kopiösa mängder bourbon. Hur det här skulle rädda hans hälsa framgår inte, men hans doktor tyckte tydligen att det var bättre om han bytte ut den dagliga flaskan gin mot bourbon.

Studerar vi böckerna noterar vi att Bond drack 317 stycken drinkar i de 14 böcker Flemming skrev om sin agent. 101 av dessa var whiskys, varav ”straight bourbon” stod för hela 37 stycken av beställningarna. Som en brittisk ikon kan man tycka att skotsk whiskey vore mer på sin plats, men Bond hade bättre omdöme än så. Ironiskt nog stod hans amerikanske vän, CIA-agenten, Felix Leiter för det stora flertalet av ”scotch”-beställningarna i böckerna.

Vad gäller märken dyker Jack Daniels ((Jack Daniels är en bourbon, men väljer att inte profilera sig som en sådan. De har istället valt att kalla sig ”Tennessee Whiskey”)) naturligtvis upp. Få popkulturella ikoner kan undgå att synas med deras klassiska ”No 7”. Bland de andra märken som passerar revy kan Walker’s DeLuxe,
Old Grandad, Virginia Gentleman och I.W. Harper’s nämnas. En kul notis rörande den sistnämnda är att märket precis gjort comeback på hyllorna efter 20 års frånvaro. Märket ägs numera att spritjätten Diageo, som förhoppningsvis även låter den gamla maffiga designen av flaskorna (eller snarare karafferna) vara intakt. Mer om det när I.W Harpers når hyllorna igen.

Avslutningsvis kan det nämnas att bilden till artikeln är hämtad från filmen Goldfinger. James Bond syns här sippa på en Mint Julep i samband med ett besök på Goldfingers ranch i Kentucky. En mycket passande bild i dessa Kentucky Derby-tider.

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.