The Kentucky Derby

Den första söndagen i maj varje år hålls ”The Kentucky Derby” på anrika Churchill Downs i Louisville. Den här klassiska hästkapplöpningen brukar kallas för ”the fastest two minutes in sports” och hölls första gången redan 1875. En vän av ordning undrar säkerligen dock varför vi väljer att skriva om det här på en blogg om sprit? Vi kan dock lugna er med att kopplingen är solklar. Speciellt till vår favoritdryck.

Många av världens allra största sportevenemang har även utvecklat rika traditioner vid sidan av själva idrotten. Oftast handlar det om klädsel, mat eller t.ex. specifika drycker. Tennisturnering Wimbledon är exempelvis starkt associerad med jorgubbar och grädde, medan segraren av racingloppet Indy 500 alltid skålar i mjölk på prispodiet. Förekomsten av alkohol är dock inte särskilt vanligt förekommande. Något som troligtvis beror sprit inte riktigt passar ihop med idrott och hälsa. Kentucky Derby är dock undantaget som bekräftar regeln.

Varje år kring Kentucky Derby säljs nämligen ca 120.000 glas med Mint Julep. En bourbonbaserad drink som, förutom vår favoritdryck, även består av sockerlag, mynta och krossad is. Drinken serveras vanligtvis i ett souvenirglass som designas unikt varje år för tävligen, och som har blivit ett samlarobjekt bland entusiasterna. De som känner sig lite extra likvida kan dessutom få sin Mint Julep serverad i en mugg av silver eller guld. Bakom det här tilltaget står Woodford Reserve som är tävlingens officiella bourbon. Dessa mer exklusiva utgåvor kostade under fjolårets tävling 1000 eller 2000 USD, intäkterna från den här försäljningen gick oavkortat till välgörande ändamål. ((Mer specifikt rör det sig om ett ålderdomshem för hästar.))

Med anledning av den här stundande tävlingen kommer vi på bourbonbloggen låta tävlingen vara den gemensamma nämnaren för en serie artiklar som kommer publiceras fram tills tävlingsdagen. Självfallet kommer vi t.ex. titta på hur du blandar din egen Mint Julep, men vi kommer även gå på djupet och avslöja den kanske allra största lögnen kring hela tävlingen. För vad är det egenligen som serveras i glasen på tävlingsbanan i Louisville, Kentucky?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.