Den mörka hemligheten bakom Mint Julep

Som vi tidigare berättat om kommer kommer tusentals människor spatsera runt kring hästkapplöpningarna på The Kentucky Derby i helgen. Det stora flertalet kommer dessutom göra det med en av världens mest kända bourbondrinkar i handen. Eller, hur var det nu med den saken? För vad är det egentligen i glaset? 

Old Forester

Old Forester ready to serve mint Julep

En Mint Julep består av krossad is, mynta, sockerlag och naturligtvis bourbon. Som de glada entusiaster vi är har vi försökt gräva djupare i det här, för att få reda på vilken bourbon som används i de ca 120.000 drinkar som serveras under The Kentucky Derby. Den mest uppenbara gissningen är att det rör sig om Woodford Reserve eftersom det är den officiella bourbonen under tävlingarna. Det här stämmer till en viss del eftersom deras premiumprodukter används i de lyxutgåvor av drinken som säljs under tävlingsdagarna. De stora flertalet av drinkarna som säljs innehåller dock ett annat märke. Tillverkaren, Brown-Forman, är dock den samma, men drycken som används är nämligen Old Forester. En bourbon som gör sitt första år som ”officiell dryck” på kapplöpningarna. Lagom till tävlingarna har de dessutom tagit fram en färdigblandad version av sin bourbon som heter ”Old Forester Ready to serve Mint Julep”. Dvs färdigblandad Mint Julep direkt på flaska. Ett tilltag som känns lite ljummet i vår mening.

Det som vi däremot gillar med Old Forester som ny sponsor är att tävlingarna äntligen gjort sig av med en lögn som gäckat spritentusiaster i flertalet år. Tidigare blandades nämligen de flesta Mint Juleps på en bas av Early Times Kentucky Whiskey. Som namnet påvisar är det här inte en bourbon. Anledningen till det här är att Early Times lagras på använda ekfat. Bourbon skall enligt lagen vara lagrad på nya ekfat. Det kan tyckas röra sig om petitesser här, men enligt skolboken är det så att dryga 99% av alla Mint Juleps som serverats på Kentucky Derby de senaste decennierna inte innehållit någon bourbon alls ((Lyxdrinkarna innehöll trots allt bourbon)). En ganska uppseendeväckande siffra för en av världens mest kända bourbontillställningar ((vissa försöker få det till att helgens fokus bör vara hästar. Vi delar dock inte den uppfattningen utan The Kentucky Derby är i vår mening ett maskerat bourbonevent.)). Vad som ligger bakom bytet av sponsor förtäljer inte historien. Vissa pratar om att pengar kan ha spelat in, men innan några konkreta bevis lagts fram kan vi inte utesluta att Bourbonbloggens undersökande journalistik bidragit till att arrangörerna tillslut kände att de inte längre kunde leva med denna lögn. Och för det, tackar vi dem…

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.