Old Fashioned

Tack vare en av er läsare, tar vi oss idag en titt på en klassisk bourbondrink. Old Fashioned. En drink som fick lite av ett uppsving med TV-serien Mad Men, och som även gett namn till glaset den serveras i.

För att snabbt förankra dagens ämne tar vi Internet till hjälp och hittar där ett recept på Old Fashioned som är publicerat redan 1895 ((Finns äldre referenser till den här drinken än så, men Kappellers recept får tjäna som exempel.)). Författaren heter George Kappeller och boken bör troligtvis vara ”Modern American Drinks”.

”Old Fashioned Whiskey Cocktail
Dissolve a small lump of sugar with a little water in a whiskey-glass;
add two dashes Angostura bitters,
a small piece of ice, a piece of lemon-peel,
one jigger whiskey.
Mix with small bar-spoon and serve, leaving spoon in glass.”

Svårare än så behöver det egentligen inte vara. Idag är det dock vanligare att du använder någon typ av sirap, istället för det tidsödande arbetet med att lösa upp en sockerbit. Sockerbetsvarianten kan dessutom lämna en liten knastrig effekt om sockerbiten inte löses till fullo. Som med allt gammalt väcks dock vissa saker till liv emellanåt och stundom stöter man på aficionados som vill göra på det ”riktiga” sättet.

Fortsätter vi kommentera receptet ovan är det oftast en bit apelsinskal som används i drinken, men även där är det självfallet mest en fråga om tycke och smak.

Om vi slutligen återgår till hela anledningen till artikeln, så fick vi in ett litet mail till redaktionen från en läsare vid namn Tina Shine. Av hennes blogg att döma, verkar hon jobba som bartender i Berlin. Efter att jag surfat runt lite på hennes intressanta blogg fastnade jag för något som lät spännade, som jag direkt var tvungen att testa. En ”Old Fashioned with a salta caramel twist” med råsocker, Angostura ((Jepp, smart drag att bygga in denna i sirapen)), Salt, Agavesirap, Chili och Apelsin. Resultatet var enligt min mening mycket bra, även om jag nu i efterhand kanske var lite feg med chilin. Men det ändrar vi till nästa gång. Titta gärna förbi Tinas blogg. Den är väl värd ett besök.

Slutligen måste jag självfallet ta tillfället i akt och fråga. Hur tycker du att en perfekt Old Fashioned skall göras?

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.