Destilleri: Maker’s Mark

Ni som följt oss på bloggen har säkert noterat att vi fokuserat på Jim Beam. Det blir lätt så, eftersom de producerar oerhörda kvantiteter bourbon. Innan vi stänger butiken måste vi dock ta oss en titt på ett lite mindre destilleri i samma koncern: Maker´s Mark.

Jag skulle tro att alla svenskar som någonsin druckit bourbon på något sätt har kommit i kontakt med Maker´s Mark. De vaxförseglade flaskorna fångar lätt ens öga där de står på systembolagets hylla, och varken priset eller smaken avskräcker inte nämnvärt det heller. Destilleriet har en lite udda historia på så vis att det är väldigt ungt men ändå inte. Maker’ s Mark grundades först 1953, men det tog då över en befintlig rörelse som funnits på platsen sedan 1805. Av den här anledning har Maker´s Mark blivit utnämnt till National Historic Landmark. En titel som det är ensamma i branschen om att bära.

T. Williams ”Bill” Samuels köpte 1953 destilleriet Burk. Tillsammans med sin fru Maggie hade de för avsikt att skapa en premiumprodukt som skulle sticka ut från konkurrensen genom att vara mer len. Det här åstadkoms i bourbonkretsar genom att utesluta (eller minimera) mängden råg i receptet. Istället använder man sig av vete som har en synnerligen len karaktär. En still som brukar kallas för ”Wheated bourbon”. Vetet har egentligen ingen direkt smak, utan dessa tenderar att få sin karaktär från att majsen blir mer framträdande med en viss sötma som tecken. Även vaniljtonerna brukar vara extra tydliga i dessa flaskor.

Destilleriet har alltid värnat om sin ”litenhet” och är en av de märken som benämner sin produkt att vara ”small batch”. Vad det här innebär är tämligen diffust, men någonstans vill man trycka på hantverket i processen. Oftast framhävs t.ex. att flaskorna doppas i det röda vaxet för hand vilket onekligen ger varje flaska en liten unik känsla.

På senare tid har Maker´s Marks popularitet bitit dem i baken en aning eftersom de av många anses ha blivit en massmarknadsprodukt. Det har lett till att många hippa barer och restauranger i USA valt att inte längre använda sig av deras produkter. Personligen tror jag inte det går någon direkt nöd på Maker´s utan det är nog snarare ett tecken på ett visst trovärdighetsproblem som finns i branschen. Väldigt många märken bygger upp historier kring sina flaskor, och det är ofta svårt för oss konsumenter att ta reda på sanningen. Med myterna kommer självfallet en risk att kunderna alltid kommer leta efter den senaste historien, och den mest unika flaskan.

Maker ´s Mark finns i ett otal variationer, men det är främst deras klassiska fyrkantiga flaska med det röda vaxet som gjort dem kända.

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.