Bourbonskolan: Namnet

Ni som försökt läsa på om bourbon på egen hand har säkerligen noterat att det här med historien är något som är tämligen luddigt. Varje ”expert” på området verkar ha sin tes om hur drycken fick sin namn, och många är de destillerier som anser att just de var först. Idag skall vi dock fokusera på namnet, och hur det kommer sig att bourbon kom att heta just bourbon.

Som ingressen antydde råder det delade meningar om det mesta i den här branschen. Dock är det flesta eniga om att ordet bourbon kommer från den franska kungaätten med samma namn. Urfadern där bar namnet Henry IV och regerade Frankrike mellan 1572-1610. När européerna sedermera hittade över till Amerika hamnade många fransmän, engelsmän och skottar i trakterna kring Virginia och Kentucky. Området gavs namnet ”Old Bourbon”, vilket var en slags homage till ätten Bourbon hemma i Europa. Så här långt i historieberättande brukar det flesta hålla sams, men sedan är frågan hur ordet bourbon kom att bli namnet på just en majsbaserad whisky.

Den första tesen är att den geografiska regionen fick ge sitt namn på den whisky som började produceras i området. Att det blev majs som var basen i den här drycken berodde troligtvis på att det rådde ett överflöd på just den här grödan. När drycken sedan spreds till andra regioner refererade man således till den som Whisky från Bourbon.

Den andra tesen som finns är att regionens namn egentligen inte alls har med saken att göra, utan mest tjänat som en distraktion i historieberättandet. De som stödjer den här teorin menar att whiskyn fick sitt namn efter ”festgatan” Bourbon Street i New Orleans. Louisiana var, och är, en delstat med tydligas franska influenser och whiskytillverkarna i Kentucky/Virginia tänkte att deras lite söta och röda (av ekfaten) dryck kunde gå bra hem hos de congacsdrickande fransmännen i New Orleans. Sagt och gjort sålde man in drycken till barägare på festgatan Bourbon Street i hopp om att snabbt sprida drycken. Antagandet visade sig vara korrekt då New Orleans-borna snabbt började efterfråga mer av ”den där goda whiskyn från Bourbon Street”. Att drycken både var billig och god, gjorde naturligtvis inget. Med tiden blev drycken såpass populär att den enbart kom att kallas för Bourbon i folkmun.

2 Comments

 1. Martin "Tusse" Andreason

  Hej, vilken rolig och bra blogg!
  Jag har läst att det första Bourbon County som stiftades 1792 namngavs efter en Fransk adelsman vid namn Bourbon som deltagit i revolutionskriget. Countyt var mycket större än vad det är nu och innefattade ca 35 av dagens countyn i området. På grund av expansionen fick området senare betäckningen ”Old Bourbon”. Whiskeyn från området skiljde sig då den var gjord på majs från whiskeyn i norr som var gjord på råg. Så den mildare och lenare whiskeyn kom att kallas Bourbon av området den kom ifrån.

  Att det finns en Bourbon St i New Orleans har nog mer att göra med att Lousiana en gång i tiden var franskt.

  Hoppas att jag tillför något och inte trampar på några tår. 🙂

  Reply
  1. Per (Post author)

   Kul att du hittade hit Martin och gillar det vi gör. Som sades i texten verkar det finnas lite olika teser. Jag håller dock på den förstnämnda precis som du.

   Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.