Bourbonskolan: Lagring

I definitionen av bourbon framgår att drycken måste lagras på oanvända ekfat. Hur länge sägs inget om, men vanligtvis brukar drycken lagras åtminstone i två år ((Europeisk whiskey måste lagras i åtminstone 3 år.)). För att få den där karaktäristiska bourbonsmaken, så bränns insidan av faten innan de används.

Bakgrunden till det här är divergerande. Vissa menar att det berodde på ”någon” en gång i tiden använde ett par fat som hade varit med om en brand. Personen ifråga hade helt enkelt inte haft råda att köpa nya, utan fortsatta använda sina gamla numera svedda ekfat. En annan tes är att man i början inte använde nya ekfat, utan återanvände gamla. För att rengöra dessa från det gamla innehållet valde man att bränna insidan. En slags ”tvätt” helt enkelt. Båda teserna leder dock fram till samma resultat, vilket idag liggs till grund för att alla fat numera kolas innan användning.

Vad gäller lagring av bourbon har även värme en viktig funktion. En av anledningarna till att Kentucky är en såpass dominerande producent är att förutsättningarna är väldigt bra där. Varma somrar och kalla vintrar gör nämligen att drycken interagerar med trät på ett bra sätt. Under sommaren expanderar trät och och drar åt sig drycken. När väl kylan kommer till vintern, drar trät ihop sig igen och släpper tillbaka drycken.

Skillnaden mellan värme och kyla kan naturligtvis även nyttjas för att få fram olika resultat. I lokalerna som används för lagring, rickhouses ((”Rick”, är ställning som används för att lagra tunnorna i lokalen. Många gånger har man flera våningsplan/hyllor som tunnorna vilar på. )), vilar tunnorna i gigantiska ”hyllsystem”. Beroende av fatet position (högt upp, långt ner, nära till yttervägg) kommer olika resultat uppnås. En del destillerier flyttar runt tunnorna för att få ett jämnt resultat medan andra använder temperaturen som en beståndsdel i sin tillverkning. Dvs. Fatet som t.ex. lagras högt upp används till en specifik produkt, medan de utmed golvet används till en annan.

I filmen nedan ser vi ett klipp från ett destilleri, där de kolar ekfaten.

 

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.